Wat doet een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is er voor de werknemer die te maken heeft met discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk. Hij is er om te luisteren, ondersteunen en adviseren. Het advies dat hij geeft kan variëren van concrete handvatten voor de medewerker om het probleem zelf of samen met de leidinggevende op te lossen, tot advies tot bemiddeling of begeleiding bij een klacht. Bekijk hier een
filmpje
over de vertrouwenspersoon.
Wat is een (externe) vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor werknemers die een klacht of probleem hebben over ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. Deze werknemers kunnen hun verhaal kwijt en de vertrouwenspersoon kan hen adviseren over welke vervolgstappen ze kunnen nemen. Werknemers kunnen deze vertrouwenspersoon op vertrouwelijke basis benaderen voor een luisterend oor, advies en bijstand. Concreet houdt dit in dat de vertrouwenspersoon luistert naar de werknemer en diens melding, en vervolgens bespreekt welke oplossingen, doorverwijzingen of vervolgstappen mogelijk zouden kunnen zijn. De vertrouwenspersoon kan op deze manier een actieve rol in de aanpak van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer hebben. De vertrouwenspersoon heeft ook een geheimhoudingsplicht.
Is het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht?
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is nog niet wettelijk verplicht, maar kan wel erg nuttig zijn. Er ligt een wetsvoorstel waarin staat dat iedere werknemer het wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon geeft. Dit wetsvoorstel zal worden toegevoegd aan de Arbowet.
Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Het
PSA-beleid moet ingaan op de thema’s discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk. In het PSA-beleid is ook de vertrouwenspersoon opgenomen.